PARODONTALE BEHANDELINGEN

BEHANDELING

Onbehandeld ontstoken tandvlees (gingivitis) leidt tot parodontitis. Dit is een ontsteking van tandvlees en het kaakbot. De weefsels rondom de tand gaan los zitten. Worteloppervlakken worden gereinigd.

Door de aanwezigheid van plak kan ook bloedend (ontstoken) tandvlees ontstaan. Ontstoken tandvlees kan je herkennen aan een rode kleur maar ook verdikking/zwelling. Gezond tandvlees ziet er roze uit. En het tandvlees is niet gezwollen maar ligt strak tegen je tand aan. Omdat de plak niet verwijderd wordt zal dit gaan verharden. En ontstaat er tandsteen. De bacteriën die hierin zitten zorgen ervoor dat het weefsel rondom de tand zal gaan loszitten. En na een lange tijd zal het bot rondom je tanden en kiezen verloren gaan. Zoals je zult begrijpen is dit niet wat we willen. Door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken en een juiste mondverzorging kunnen deze problemen voorkomen worden.

stoel praktijk
Gezond roze tandvlees

BEOORDELING TANDVLEES

Als je bij mij in de praktijk komt zal ik de weefsels rondom je tanden en kiezen beoordelen. Het tandvlees wordt opgemeten. De ruimte tussen de tanden en kiezen is in een gezonde situatie 1-3 mm. Als de ruimtes verdiept zijn zal er een pocketstatus of een parodontiumstatus gemaakt worden. Dit is afhankelijk van de dieptes. De ruimtes worden genoteerd, het bloedingspercentage maar ook de plaquepercentage wordt genoteerd. Je krijgt poetsinstructie maar ook instructie voor het reinigen tussen je tanden en kiezen. Aan de hand van de status krijg je van mij een begroting voor de behandelingen.

Meestal zijn er 4 afspraken van een uur nodig om dit te behandelen. Per vierde deel van je mond worden de worteloppervlakken van je tanden en kiezen gereinigd. Dit zal gedaan worden met een ultrasoon tandsteen apparaat en ik gebruik ook handinstrumenten. Tijdens de behandelingen krijg je instructies hoe je ervoor kan zorgen dat de dieptes weer gezond gaan worden.

Als alle 4 afspraken geweest zijn dan zitten er 3 maanden tussen voor genezing. Het kan zijn dat ik je ook na 6 weken even terug laat komen voor het bijsturen van de mondhygiëne. In 3 maanden tijd verandert de bacterie flora in je mond. Tijdens deze behandeling wordt er een herbeoordeling gedaan dit houdt in dat alle ruimtes worden opmeten, het bloedingspercentage wordt genoteerd en de plaquepercentage ook. Deze status wordt vergeleken met de eerste status. Zo kunnen we het resultaat zien van de behandeling. Merendeel gaan we daarna de nazorg in, soms komt het voor dat ik je door moet sturen naar de parodontoloog.

De nazorgfase is net zo belangrijk!

NAZORGFASE

Als de behandelingen gedaan zijn blijft de nazorgfase net zo belangrijk als de eerste behandelingen die geweest zijn. Door nazorg te leveren bereiken we nog meer resultaat maar behouden we ook samen de goede gezondheid van je mond. Aan de hand van je zelfzorg, en het resultaat wordt de nazorgtermijn bepaald. Het kan zijn dat je een tijd iedere 3 maand blijft komen. Het kan ook zijn dat je iedere 4 maand komt. Als je al een langere tijd in de nazorgfase zit en je mond blijft stabiel dan het zijn dat je iedere 6 maanden komt of zelfs om de 8 maand. Zoals ik net aangaf is dit heel erg afhankelijk van het resultaat en de zelfzorg.

In de nazorgfase wordt je gebit in 1 behandeling gereinigd. Tijdens deze behandelingen wordt ook altijd het bloedingspercentage en de plaquepercentage genoteerd. De ruimtes worden gecontroleerd. En de mondhygiëne wordt bijgestuurd dit om het optimale resultaat te bereiken.

In de nazorgfase wordt ieder jaar of 1x in de 2 jaar een nieuwe pocket/ parodontiumstatus gemaakt. Dit om de conditie van je gebit goed te blijven waarborgen.

IMG_20200622_094144

Reviews

Bel 06 113 657 40

Afspraak maken?

×

Hey!

Neem voor je vragen gerust contact op via WhatsApp door hieronder te klikken.

× Hoe kan ik je helpen?