Taakherschikking in de mondzorg

Ja om het nog moeilijker te maken voor jou als patiënt, is er vanaf 1 juli 2020 een nieuwe titel voor sommige mondhygiënisten. 

Ik begrijp dat dit voor jou lastig is. Mondhygiënisten die de 4-jarige Hbo-opleiding gedaan hebben, hebben al tijdens de opleiding geleerd om verdoving te geven, röntgenfoto’s te maken en het vullen van kleine gaatjes. Tot 1 juli 2020 was dit altijd in opdracht van een tandarts. Mondhygiënisten zijn altijd al bekwaam geweest in deze handelingen.

Vanaf 1 juli 2020 zal er een experiment gestart worden. Dit experiment duurt 5 jaar in de mondzorg. Mondhygiënisten die de 4-jarige HBO opleiding hebben gevolgd kunnen deelnemen aan het experiment. Ze dienen dan nog wel in het bezit te zijn van een TMS-certificaat. Mondhygiënisten zullen dan tijdelijk ingeschreven worden in het BIG-register. Er zal dan ook een andere titel gebruikt moeten worden, dit om verwarring te voorkomen met de andere mondhygiënisten. Er zijn namelijk ook mondhygiënisten van de 2 en 3 jarige opleiding. https://www.nvmmondhygienisten.nl/nieuws/groen-licht-voor-experiment-zelfstandige-bevoegdheid-mondhygienist-2/

De titel wordt geregistreerd-mondhygiënist

Ik heb vorig jaar het TMS-certificaat gehaald. En ik ben door de minister goed gekeurd om mee te doen aan het experiment. Het maken van röntgenfoto’s in de praktijk zal ongeveer vanaf november mogelijk zijn. In de praktijk staat inmiddels een röntgenapparaat. Alle formaliteiten worden hiervan nu in orde gemaakt.

Wat gaat er veranderen in de praktijk?

  • Je kan als je wil een verdoving krijgen in de praktijk zonder dat ik daarvoor eerst contact met jou tandarts moet opnemen.
  • Heb je kleine gaatjes welke behandeld moeten worden, dan kan dat ook in mijn praktijk (als je tandarts akkoord gaat als achterwacht).
  • Mocht het nodig zijn om een foto te maken dan is dit ook mogelijk.
  • Voor je kinderen ben ik de hoofdbehandelaar.
  • Voor jou als volwassenen blijft de tandarts je hoofdbehandelaar.