PREVENTIEVE BEHANDELINGEN

BEHANDELING

De aanwezigheid van plak zorgt voor gaatjes en ook voor tandsteen waardoor tandvleesproblemen en infecties aan implantaten kunnen ontstaan. Door voorlichting en het geven van instructies bereiken we samen een gezonde mond. Ook wordt voeding meegenomen in de behandeling.

IMG_20200622_094043
Preventieve behandeling van plak

AANWEZIGE PLAK

Tandplak (plaque/ biofilm) is een zachte, kleverige laag wat op je tanden en kiezen zit. Iedereen heeft tandplak en we kunnen ook nooit tandplak vrij zijn. Een dikke tandplak laag is meestal wel zichtbaar op je tanden en kiezen. Dit ziet er gelig uit maar een dunnere plak laag is bijna niet te zien met het blote oog.  Tandplak bestaat uit voedselresten, bacteriën en speeksel.

De bacteriën die in de plak zitten, zetten suikers om in zuren. Hierdoor kunnen er gaatjes maar ook tanderosie ontstaan. Plak kan ook zorgen voor een slechte adem, meestal zit er dan plak achterop je tong.

Tijdens de preventieve behandelingen kijk ik altijd naar de conditie van je tandvlees maar ook naar de hoeveelheid aanwezige plak. Omdat tandplak niet altijd goed te zien is met het blote oog, ga ik je tanden en kiezen kleuren met een paarse vloeistof. Deze vloeistof hecht aan tandplak. De vloeistof geeft aan (met de kleur) of het oude of jonge tandplak is. Donkerroze/ paars is oude tandplak en lichtroze is jonge tandplak.

De computer rekent aan de hand van de hoeveelheid van je tanden en kiezen uit, hoeveel tandplak er zit in je hele mond. Het is belangrijk dat de tandplak niet hoger is dan 15%, is dit wel zo dan krijg je van mij instructies over hoe je mond het beste gereinigd kan worden.

Instructies

 • Dit kan bestaan uit poetsinstructies (manueel/ elektrisch) 
 • Het tussen je tanden en kiezen reinigen met ragers of tandenstokers.
 • Instructie hoe je tong het beste kan reinigen.
 • Advies over het gebruik van mondspoeling
 • Het reinigen bij implantaten
Ik geef je tips & tricks

TANDEN POETSEN KIND

Het poetsen van je kindje leer ik jou ook. Ik denk met je mee over je ochtend- en avond routine en wat voor jou handig is, maar ook voor jou kind. Hierin ik geef ik je tips & tricks. Vaak heb je als ouder vragen over hoe je je kind het beste kan poetsen. Met al deze vragen ben je bij mij als geregistreerd- mondhygiënist op de juiste plek.

Tijdens de preventieve behandelingen bij je kind wordt niet alleen het poetsen en de voeding besproken maar ook afwijkende mondgewoonten. Ik werk volgens de Gewoon-gaaf methode van het Ivoren Kruis.

Onder afwijkende mondgewoonten wordt verstaan duim- en vingerzuigen, speengebruik, tongpersen, mond ademhalen. Afwijkende mondgewoonten zijn van negatieve invloed op de stand van het gebit,  het gehoor, het spreken maar ook op de algemene gezondheid. Voor het aanleren van de juiste mondgewoonten werk ik samen met de Logopedist. 

Zoals ik al in het begin vertelde is voeding ook erg belangrijk om mee te nemen. Door maximaal 7 eet- en drink momenten per dag te nuttigen kan je gaatjes voorkomen in het gebit. Om inzicht te krijgen in je eet- en drink momenten geef ik als ik dit nodig acht een voedingsdagboek mee. Soms het is zinvol ook naar de diëtist te gaan. Ik werk samen met  Vida Sana. Zo werken we samen aan een gezonde lach!

Alle behandelingen worden persoonlijk op jou en je situatie afgestemd.

Johnny Joker

Wat is Johnny Joker?

Ik geloof dat goede Mondzorg ook leuk kan zijn. Met Johnny Joker worden kinderen vanaf hun eerste tandje en tijdens de gehele basisschoolleeftijd enthousiast gemaakt over de verzorging van hun mond en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt met vrolijke en leerzame voorlichting zoals boekjes, spelletjes en simpele tips. En ze leren ook nog alles over lekker en gezond eten- en drinken. Zo kunnen ze met de hulp van hun ouder(s), een super poetser worden.

Samen lachten en leren

Met een goede start, en de juiste kennis en betrokkenheid van ouders gaan we voor een gaatjesvrij kindergebit. Kinderen hebben uiteraard wel hulp nodig om lachend gezond te blijven. Johnny Joker stimuleert ouders daarom om samen met hun kind vrolijk te oefenen met de simpele tips. Ouder en kind kunnen dus samen lachen en leren tegelijk!

Waarom werk ik met Johnny Joker?

Als mondzorgverlener weet ik wel hoe een gebit een leven lang mooi en gezond blijft. Die kennis deel ik graag! Daarnaast streef ik naar kwalitatief goede zorg en nul gaatjes. Een gaatje is namelijk niet nodig, en goed te voorkomen als ouder en kind de juiste kennis en vaardigheden hebben.

Alle voordelen op een rij

 • Een gezond kind met een sterk gebit
 • Vertrouwen en positieve ervaringen bij de tandartsstoel, en geen angst voor tandarts
 • Meer plezier en routine in de verzorging van het gebit en lichaam
 • Uw kind wordt een zelfstandige, blije poetser met kennis van gezonde voeding
 • Deelname aan Johnny Joker wordt vergoed door uw basisverzekering

Gebruikt Johnny Joker wetenschappelijke kennis?

Johnny Joker leert gezond gedrag aan via vermaak. Naast ‘entertainment education’ wordt ook een bewezen methode toegepast die de mondzorg verbetert. De methode wijkt af van een gebitscontrole elke 6-12 maanden, zoals u waarschijnlijk gewend bent. De nieuwe methode is slimmer en effectiever, en met Johnny Joker ook nog leuker en makkelijker. Na elk praktijkbezoek wordt bepaald wanneer uw kind terug mag komen. Gaat het goed? Dan is het volgende bezoek wat later. Als er extra aandacht nodig is dan komt uw kind juist eerder terug. Zo krijgt ieder kind passende zorg.

Hoe werkt Johnny Joker in de praktijk?

 1. U plant een afspraak telefonisch of u maakt online een afspraak 
 2. Tijdens deze afspraak kunnen kinderen punten sparen voor leuke en leerzame beloningen zoals boekjes en spelletjes. De punten worden met behulp van een Web app geregistreerd. Met ‘Johnny’s Puntenkaart’ wordt aangegeven wat er al goed gaat en wat beter kan.
 3. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind en de aandachtspunten van het gebit ontvangt u per keer een heldere en simpele instructiekaart. De instructiekaarten leggen uit waarom en hoe u kunt helpen bij het sterk en gezond houden van het gebit.
 4. Indien nodig krijgt u extra advies over bijvoorbeeld de poesttechniek of gezonde tussendoortjes om mee te nemen naar school.
 5. Na het advies worden de tanden van uw kind gekleurd om de tandplak zichtbaar te maken en worden de tanden professioneel gereinigd. Zo nodig breng ik op de plek van een beginnend gaatje een laagje fluoride aan om de tand weer sterk te maken. De hele afspraak duurt in totaal 30 minuten.
Curaprox
Johnny Joker en vrienden
Johnny-in-badkamer-e1679477507386
Scherm_afbeelding-2023-03-20-om-15.07.07

Reviews

Bel 06 113 657 40

Afspraak maken?