Guided biofilm therapie

BEHANDELING

Door een combinatie van bacteriën, voedselresten en eiwitten uit het speeksel ontstaat een zachte laag plak op de tanden. Als dit 48 uur blijft zitten zal er door verharding tandsteen ontstaan. Aanslag ontstaat door koffie, thee, roken en wijn. Dit zie je dan zitten als een bruine laag op je tanden. Ook dit kan je zelf niet meer verwijderen met een tandenborstel.

In de praktijk werk ik volgens de nieuwste richtlijnen. Ik heb de EMS air-flow prophylaxis master waarbij de guided biofilm therapie (GBT) uitgeoefend wordt en de piezon technologie.

Guided biofilm therapie
Individuele afgestemde behandeling

Wat is guided biofilm therapie?

Het is een individuele afgestemde behandeling. Welke het minst invasief is en het meest comfortabel. Het water is niet meer koud zoals je waarschijnlijk gewend bent. Het water kan verwarmd worden tot 40°C.

Tandplak (plaque/ biofilm) is de belangrijkste factor voor het veroorzaken van gaatjes, tandvlees problemen en implantaat infecties. Door goede mondhygiëne en het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist die je tips geeft over mondverzorging en de tandplak verwijderd, bereik je samen een gezonde mondsituatie.

Wat is een air-flow?

De air-flow is een krachtig apparaat die je tanden heel goed schoonmaakt. Dit wordt gedaan met hoge druk, water en een poeder. Alle aanslag, tandplak en jong tandsteen wordt verwijderd.

Bij wie te gebruiken?
Voor jonge kinderen maar ook volwassen. Heb je astma dan is het verstandig om het niet te gebruiken en polijsten we op de ouderwetse manier, namelijk met een borsteltje en polijstpasta.

Guided biofilm therapie

In welke stappen gaat de guided biofilm therapie?

  • Stap 1. Beoordelen: Het spoelen met een bacterieel mondspoeling. Het screenen van het tandvlees.
  • Stap 2. Kleuren: De tweede stap is het zichtbaar maken van de biofilm (plak) dit wordt gedaan door de plak te kleuren. De vloeistof hecht aan de plak. Jonge plak kleurt lichtroze, en oude plak kleurt donkerroze tot paars. Door het kleuren kan ik als mondhygiënist goed zien waar de plak zit.
  • Stap 3. Motivatie: Door het kleuren kan ik instructies geven persoonlijk op jou afgestemd. Dit kan bestaan uit elektrische tandenborstel/ manuele tandenborstel instructies. Ook worden er instructies gegeven voor het reinigen tussen je tanden en kiezen. Dit kunnen ragers zijn maar ook tandenstokers.
  • Stap 4. Air-flow: wordt gebruikt om de biofilm (plak) en het jonge tandsteen te verwijderen van de tanden/kiezen, vullingen, kronen/bruggen, implantaten en beugels. Ook kan de biofilm van je tong, gehemelte en tandvlees worden verwijderd.
  • Stap 5. Perio-flow: deze wordt zo nodig gebruikt.
  • Stap 6. Piezon: dit is het ultrasoon apparaat wat hardnekkig tandsteen door trilling van je tanden en kiezen aftrilt. Hierbij is het water ook verwarmd.
  • Stap 7. Handinstrumenten: je tanden en kiezen worden nog schoongemaakt met handinstrumenten.
  • Stap 8. Controle: je tanden en kiezen worden gecontroleerd of alles goed schoon is. Ook wordt er beoordeelt op gaatjes. En er wordt zo nodig fluoride of andere beschermmiddelen aangebracht.
  • Stap 9. Recall: de terug kom termijn wordt bepaald en er wordt een nieuwe afspraak ingepland om het risico te beperken op gaatjes en/of tandvleesproblemen.

Reviews

Bel 06 113 657 40

Afspraak maken?