PARODONTALE BEHANDELINGEN
BEHANDELING
Onbehandeld ontstoken tandvlees (gingivitis) leidt tot parodontitis. Dit is een ontsteking van tandvlees en het kaakbot. De weefsels rondom de tand gaan los zitten. Worteloppervlakken worden gereinigd tijdens een parodontale behandeling.
Door de aanwezigheid van tandplak kan ook ontstoken tandvlees ontstaan. Ontstoken tandvlees kan je herkennen aan een rode kleur maar ook verdikking/zwelling van je tandvlees.
Gezond tandvlees ziet er roze uit. En het tandvlees is niet gezwollen maar ligt strak tegen je tand aan. Als tandplak niet verwijderd wordt, zal dit gaan verharden. Zo ontstaat er tandsteen. De bacteriën die hierin zitten zorgen ervoor dat het weefsel rondom de tand zal gaan loszitten. En na een lange tijd zal het bot rondom je tanden en kiezen verloren gaan. Zoals je zult begrijpen is dit niet wat we willen. Door regelmatig de geregistreerd-mondhygiënist Ede te bezoeken kunnen deze problemen voorkomen worden.
Gezond roze tandvlees
BEOORDELING TANDVLEES
Als je bij mij in de praktijk komt zal ik de weefsels rondom je tanden en kiezen beoordelen. Het tandvlees wordt opgemeten. De ruimte tussen de tanden en kiezen is in een gezonde situatie 1-3 mm. Als de ruimtes verdiept zijn (dieper dan 3 mm) zal er (in overleg) een parodontiumstatus gemaakt worden. De ruimtes worden genoteerd, het bloedingspercentage maar ook de plaquepercentage wordt genoteerd. Je krijgt poetsinstructie maar ook instructie voor het reinigen tussen je tanden en kiezen. Aan de hand van de parodontiumstatus krijg je van mij een begroting voor de vervolgbehandelingen.
Meestal zijn er 4 afspraken van een uur nodig om dit te behandelen. Deze behandelingen noemen we een initieel behandeling. Per vierde deel van je mond worden de worteloppervlakken van je tanden en kiezen gereinigd. Dit zal gedaan worden met een ultrasoon tandsteen apparaat en ik gebruik ook handinstrumenten. Tijdens iedere behandeling krijg je instructies hoe je ervoor kan zorgen dat je tandvlees weer gezond gaat worden.
Als alle 4 initiële afspraken geweest zijn, dan zitten er 3 maanden tussen voor genezing. Het kan zijn dat ik je ook na 6 weken even terug laat komen voor het bijsturen van de mondhygiëne. In 3 maanden tijd verandert de bacterie flora in je mond. Na 3 maanden vindt er een evaluatie plaats. Dit houdt in dat alle ruimtes worden opmeten, het bloedingspercentage wordt genoteerd en het plaquepercentage ook. Deze evaluatiestatus wordt vergeleken met de parodontiumstatus. Zo kunnen we het resultaat zien van de behandeling. Merendeel gaan we daarna de nazorg in, soms komt het voor dat ik je door moet sturen naar de Parodontoloog.
De nazorgfase is net zo belangrijk!
NAZORGFASE
Als de initiële behandelingen gedaan zijn blijft de nazorgfase net zo belangrijk als de eerste behandelingen die geweest zijn. Door nazorg te leveren bereiken we nog meer resultaat maar behouden we ook samen de goede gezondheid van je mond. Aan de hand van je zelfzorg, en het resultaat wordt de nazorgtermijn bepaald. Het kan zijn dat je een tijd iedere 3 maand blijft komen. Het kan ook zijn dat je iedere 4 maand komt. Als je al een langere tijd in de nazorgfase zit en je mond blijft stabiel dan het zijn dat je iedere 6 maanden komt of zelfs om de 8 maand. Dit heel afhankelijk van het resultaat en de zelfzorg.
In de nazorgfase wordt je gebit in 1 behandeling gereinigd. Tijdens deze behandelingen wordt ook altijd het bloedingspercentage en de plaquepercentage genoteerd. De ruimtes worden gecontroleerd. En de mondhygiëne wordt bijgestuurd dit om het optimale resultaat te bereiken.
In de nazorgfase wordt ieder jaar of 1x in de 2 jaar een herbeoordelingsonderzoek gedaan. Dit om de conditie van je gebit goed te blijven waarborgen.
Hier is een voorbeeld te zien van een begroting voor ernstige parodontitis. https://www.mondzorgkosten.nl/behandelingen/tandvleesbehandeling-bij-parodontitis