De mondjes van kinderen zijn zo klein maar ook zijn kinderen vaak erg beweeglijk.

In de praktijk krijg ik geregeld de vraag: hoe kan ik het beste mijn kinderen poetsen? De meeste ouders vinden het lastig om hun kinderen goed te poetsen.

Problemen die ontstaan bij het poetsen van kinderen kunnen zijn:

  • Kleine mond/ kleine mondopening
  • Beweeglijkheid van het kind
  • Niet goed kunnen zien van de ouder
  • Tijdsdruk vooral in de ochtend
  • Het kind wil niet

Eigenlijk is er één hele belangrijke factor die je als ouder moet gebruiken voor het kunnen tandpoetsen van je kinderen. Deze factor zorgt dat het tandenpoetsen een stuk makkelijker zal gaan dan dat je gewend bent.

  • Afleiding

Dan denk je vast afleiding, ja echt afleiding is het allerbelangrijkst. Door je kind af te leiden zal je kind ontspannen. Doordat je kind zal ontspannen, krijg jij als ouder de mogelijkheid om beter kunnen te poetsen. En doordat je kind ontspant krijg jij daarvoor een grotere mondopening terug. En een kind wat niet zo beweeglijk is. Ook zal je hierdoor de tandjes en kiezen van je kind beter kunnen zien.

Welke manieren zijn er om je kind af te leiden?

  • Boekje voorlezen
  • Filmpje kijken
  • Hand spiegel zodat je kind kan zien wat je doet
  • Tandenpoets app

Je zal merken dat als je, je kind gaat afleiden met het tandenpoetsen dat dit een stuk makkelijker zal gaan dan dat je gewend was.

In de praktijk krijg je advies die toepasbaar zijn op jouw situatie thuis. Kinderen tot 18 jaar vallen onder basisverzekering. Hierdoor heb je als ouder geen kosten als je kind naar de geregistreerd-mondhygiënist gaat.