Manuele tandenborstel en elektrische oscillerende tandenborstel

Welke tandenborstel is nou het beste?


Dit is een vraag die geregeld voorkomt in mijn praktijk. En ook een zeer terechte vraag.

Is elektrisch poetsen nou echt beter dan manueel? Ik kan daar heel kort over zijn, ja elektrisch is echt beter dan manueel.

Elektrisch poetsen wordt alleen wel op een heel andere manier gedaan dan manueel poetsen. Ook al zit er vaak een handleiding bij de elektrische tandenborstel, toch merk ik in de praktijk dat veel niet weten hoe je moet poetsen met een elektrische tandenborstel.

Hierbij wat tips voor het poetsen met een elektrische tandenborstel:

  • Houd altijd een vaste volgorde aan bij het tandenpoetsen. Bijvoorbeeld buitenkant, binnenkant, bovenkant en vergeet ook niet de achterkant van je kiezen
  • Zorg dat je ongeveer 10 tellen je hand stil houdt bij het poetsen van je tand/kies
  • Maak zelf geen heen en weer gaande beweging met je hand
  • Laat de tandenborstel het werk doen
  • Vervang iedere 3 maanden de opzetborstel
  • Spoel na gebruik de opzetborstel af onder de kraan en bewaar apart van de body
  • Beweeg mee met de rondingen van je kiezen

Er zijn 2 verschillende elektrische tandenborstels op de markt. Je hebt de oscillerende vanaf 40.000 pulsaties van Oral B en sonische van Philips. Beide tandenborstels maken beter schoon dan manueel. Het heeft vaak te maken met smaak en wat je prettig vindt welk merk je kiest. Zelf ben ik meer voor de oscillerende van Oral B.

Ook bij kinderen vanaf een jaar of 3 kan je beginnen met elektrisch poetsen. Gebruik dan wel een kinderopzet borstel en een body voor kinderen. Oral B heeft een erg leuke poets app speciaal voor kinderen. Namelijk de Magic Timer. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.disneydigitalbooks.DisneyMagicBrushTimer_goo&hl=nl

Elektrisch poetsen zal wel wennen zijn maar je zal snel merken dat je gebit schoner aanvoelt.

Wil je graag meer advies maak dan een afspraak https://mondzorgcdollen.nl/afspraak-maken/ bij de geregistreerd- mondhygiënist Ede.