Droge mond

Je kent het vast wel, je wordt wakker na een nacht slapen en je hebt last van een droge mond. Droge mond wordt ook wel xerostomie genoemd of hyposalie.

Je begint aan een nieuwe dag en halverwege de dag merk dat je nog steeds last hebt van een droge mond. Je drinkt wat extra water om je mond te bevochtigen.

Door het hebben van een droge mond kan je problemen krijgen met praten, eten en met slikken.

Droge mond kan kortdurend maar ook langdurend zijn. Bij langdurig een droge mond heb je te weinig speeksel in de mond.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • het gebruik van meerdere medicijnen
  • door ziektes
  • bestraling

Medicijnen die als bijwerking een droge mond veroorzaken zijn medicijnen tegen een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, antidepressiva, slaap- en plastabletten.

Als je niet goed ingesteld bent als diabeet kan je last hebben van een droge mond. Heb je het syndroom van Sjögren of bijvoorbeeld aids dan kan je last hebben van langdurig een droge mond. Of bijvoorbeeld bij psychische aandoeningen zoals angst en veel stress.

Wanneer je een bestraling hebt ondergaan aan je hoofd of hals dan zijn je speekselklieren beschadigt en ondervindt je een erge droge mond.

Langdurig een droge mond kan mondproblemen veroorzaken. Zoals gaatjes, tandvleesproblemen maar ook infecties in je mond. Door onvoldoende speeksel in je mond komt er sneller tandplak op je tanden en kiezen.

Heb je een droge mond dan is het juist heel belangrijk om de geregistreerd-mondhygiënist te bezoeken. Dit om zo mondproblemen te voorkomen maar ook ongemak. Via deze link kan je direct een afspraak plannen voor een intake https://mondzorgcdollen.nl/afspraak-maken/

Droge mond bij ouderen

Als geregistreerd-mondhygiënist neem ik je medicatielijst met je door, we kijken samen naar je voedsel inname. En natuurlijk krijg je tips voor een goede mondverzorging. Bovendien wordt je gebit gereinigd. Alle tandplak en tandsteen wordt verwijderd.