Rager

Wist je dat je met de tandenborstel maar 40% van je gebit schoonmaakt?

60% blijft achter in je mond

Hoe maak ik mijn gebit goed schoon? Dit is een vraag die ik geregeld te horen krijg in mijn mondzorgpraktijk in Ede.

Want ja iedereen merkt wel eens dat het lastig om de tanden goed schoon te krijgen. In de blog over elektrisch-versus-manueel-tandenpoetsen lees je meer over tandenpoetsen. Deze blog gaat over het reinigen tussen je tanden en kiezen. Oftewel de zijkanten van je tanden en kiezen.

Tussen je tanden en kiezen kan je het beste reinigen met een rager of een tandenstoker.

Tandenstoker hoe gebruik je die?

Een tandenstoker. Die ken je vast wel maar weet je ook precies welke tandenstoker ik hiermee bedoel. Helaas komt het nog geregeld voor dat bij een stoker gedacht wordt aan een cocktailprikker. Want ja daarmee haal je toch het vlees tussen je tanden weg. Je ziet ze overal in de restaurants op tafel staan.

Een tandenstoker is rond en van hout. Ja ik weet dat ze er ook zijn van plastic maar laat die maar zitten want die doen niks voor je tandvlees. Dus ja een houten tandenstoker. En dan is een tandenstoker driehoekig. Als je goed kijkt tussen je tanden en kiezen in zie je daar ook een driehoek zitten. Zo past de tandenstoker goed tussen je tanden en kiezen.

  • Voordat je gaat beginnen met tanden stoken maak je eerst de tandenstoker wat nat. Dit kan in je mond maar ook door even onder de kraan te houden. Hiermee voorkom je dat het hout gaat breken bij veel kracht zetten.
  • Je pakt de tandenstoker tussen je duim en wijsvinger met je ringvinger steun je af op je kin
  • Je steekt de tandenstoker met de platte kant tussen je tanden en kiezen. Je steekt de stoker er zover mogelijk tussen
  • Wanneer de tandenstoker goed tussen je tanden en kiezen zit ga ongeveer 10x heen en weer
  • Breekt het puntje af van de tandenstoker dan pak je een nieuwe

Wat doe ik als geregistreerd-mondhygiënist in Ede

Een tandenstoker gebruiken op de juist manier is lastig en daarom krijg je bij mij bij als geregistreerd-mondhygiënist tips en instructies hoe je dit het beste kan gebruiken. Ook wordt gekeken naar welke tandenstoker het beste bij jou past.

Wanneer gebruik je dan een rager?

Een rager gebruik je als de tandenstoker geen weerstand meer geeft. De stoker gaat er dan helemaal tussen. De ruimte tussen de tanden en kiezen is te groot voor een tandenstoker.

  • de rager pak je vast tussen je duim en wijsvinger, je steunt hierbij af op je kin
  • je zet de rager tussen je tanden kiezen dag je met de rager heen en weer ook diagonaal (steek de rager niet vanaf de binnenkant tussen je tanden en kiezen)
  • als je merkt dat de rager te makkelijk gaat dan pak je een grotere
  • als je klaar bent spoel je de rager af en maak je de rager schoon met een tissue
  • je kan een week met dezelfde rager mits de rager niet is verbogen

Tijdens je behandeling in mijn praktijk in Ede leer ik jou hoe je de rager het beste kan gebruiken. Ook kijk ik welke maat ragers bij jou gebit passen.