Gevoelige tanden, wat je eraan kunt doen

Gevoelige tanden, je herkent het vast wel. Zeker wanneer het warmer weer begint te worden. Je neemt een ijsje. Of wilt graag een koel drankje. En dan auw pijn!

Hoe herken je gevoelige tanden?

Je voelt een pijnscheut door je tand of kies. Dit gevoel zal je met name merken bij het eten van een ijsje of bij koud dranken. Wist je dat ook met iets zuurs of zoets eten je ook gevoeligheid kunt ervaren? Dit hoeft dus niet altijd te zijn met iets kouds. Ook kan je gevoeligheid van de tanden opmerken in de winter. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit.

Gevoelige tanden

Hoe kom je aan gevoelige tanden?

Gevoelige tanden ontstaan wanneer je tandvlees teruggetrokken is. Dit kan ontstaan door te hard poetsen zowel met een handtandenborstel als elektrische tandenborstel. Je tandvlees is een soort van beschermlaag die over je tandbeen heen zit. Aan de bovenkant van je tanden en kiezen is je tandbeen beschermd met glazuur. Ook kan je aan de bovenkant van je tanden en kiezen gevoeligheid krijgen. Dit heet tanderosie. Hier komt binnenkort een blog over.

Tandvlees wat teruggetrokken is kan ook ontstaan door parodontitis. Doordat je tandvlees zo ontstoken is of is geweest. En hierbij botverlies is opgetreden kan je tandvlees ook teruggetrokken zijn.

Wat kan je er aan doen?

Gevoelige tanden kan je voorkomen door ten eerste een goede mondverzorging. Het gebruik van een zachte tandenborstel. Een elektrische tandenborstel kan je voor gebruik even onder de lauwe kraan doen, zodat de haren zacht worden. Door dagelijks ook tussen je tanden en kiezen te reinigen.

Door te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden. Er zijn verschillende merken die een tandpasta hiervoor hebben. Bijvoorbeeld elmex sensitive professional, sensodyne repair & protect en oral b gevoeligheid & tandvlees calm

Wat kan je nog meer doen?

Ondanks het gebruik van een tandpasta tegen gevoelige tanden kan de gevoeligheid toch nog blijven bestaan. In de praktijk kan ik een laagje aanbrengen. Dit breng ik aan op je tandhals. Dit laagje blijft voor een paar maanden zitten.